8.03.2014

aus bayern.

{ brezn/pretzel }

You may say my palate is not cut out for Bayern. I mean... just to give you some examples, I'm not that fond of potatoes, I'm not really keen on sausages or beer, I could easily live without meat and I'm not that into butter. On the other hand, I love fish, rice and wine, which is something that is not really common/affordable/good around here. I do miss the food back home sometimes, but, that said, I am a big (and growing) fan of Bayerische cuisine.
As for these... I could eat them every single day, all day long ;)

(note: I know what a good Breze is about and this recipe is still not 'perfect'. It was the first time I did them and my friends ate them all in seconds so I think it's not entirely bad anyway :) )




Brezn
- 500g de farinha
- 1 embalagem de fermento seco
- 2 colheres de sopa de açúcar
- 1 colher de chá de sal fino
- 350ml de leite morno
- 2 colheres de sopa de bicarbonato de sódio
- 1,5 l de água
- sal grosso

1) Numa taça grande, misturar a farinha, o fermento, o açúcar e o sal; incorporar o leite morno e amassar um pouco, até a mistura se despegar das paredes,
2) Deixar levedar tapado com um pano durante cerca de 45 min, até ter duplicado de tamanho,
3) Deitar sobre uma superfície enfarinhada e amassar mais um pouco,
4) Formar um cilindro com cerca de 20 cm e cortar em 15 partes iguais (dependendo do tamanho desejado, pode-se cortar em mais ou menos pedaços),
5) Com cada uma das partes, formar cilindros, rolando os e esticando com convicção; o meio deve ficar mais grosso que as pontas (requer prática! ;)); formar os brezn,
6) Levar ao lume a água com o bicarbonato de sódio cerca de 10 min,
7) Cozer cada brezn na água cerca de 30 segundos, virando a meio do tempo; retirar da imersão e escorrer,
8) Colocar num tabuleiro forrado com papel vegetal e salpicar com sal grosso,
9) Levar ao forno a 180ºC cerca de 20 minutos.

Brezn
- 500g flour
- 1 pckg dried yeast
- 2 tbsp sugar
- 1 tsp salt
- 350ml lukewarm milk
- 2 tbsp baking soda
- 1,5 l water
- coarse salt

1) In a big bowl, mix flour, yeast, sugar, salt; mix in milk and knead a bit, until it doesn't stick to the sides of the bowl,
2) Let leaven for about 45 min, covered with a cloth, until it reaches double the size,
3) Knead a bit more over a surface lightly dusted with flour,
4) Roll into a cilinder about 20 cm long and cut into 15 pieces,
5) Roll each piece, pulling the ends out so it stretches out; the middle part should be thicker than the ends,
6) Take the water to a boil with the baking soda for about 10 min,
7) Boil each brezn in the water for about 30 seconds, turning them; drain,
8) Place in a parchment paper lined tray, sprinkle with coarse salt,
9) Bake at 180ºC for about 20 minutes.

6 comments:

  1. nham nham, from a fish and rice lover ...

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  2. FIcaram tão lindos que até apetece levar...
    BJs

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  3. gosto tanto! obrigada por partilhares a receita agora já posso fazer :)

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    1. :) Boa! Eu por mim ficava cá para sempre só para comer disto com frischkäse e schnittlauch :) haha

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  4. Bom dia Inês,
    uau... que lindos, visual delicioso, esta receita parece muito boa, vou experimentar qualquer dia, sempre quis faze-los!
    Obrigada pela visita, bjs!

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  5. Ficaram espectaculares mesmo!!! E abriste-me o apetite :)

    http://ratatuidospobres.com/

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